Kodu ja ruum ehk Feng Shui minu moodi

Ma olen kaua tundnud endas mingit huvi Feng Shui vastu… Jah, ma olen vahel võtnud kätte mõne raamatu või ette mõne kursuse ja hakanud lugema või kuulama ja vaatama… Ja ma pole läbinud ühtegi kursust ega läbi lugenud ühtegi raamatut sel teemal.

Algus on sageli olnud entusiastlik ja põnev. Bagua ka. Ja siis ma satun selle otsa, et mõned lähtuvad sellest, kuidas asetsevad ilmakaared ja teised lihtsalt sellest, kus asetseb peauks – koolkonnad?? Siis ma satun segadusse, see kõik tundub nii keeruline, justkui välja mõeldud, ja ma jätan selle sinna paika.

Vahel ma olen alustanud kohe Baguast. Ja lähtunud ükskõik millest. Sellest ideest, et isegi kirjutuslaua peal võib Feng Shuid teha, võttes lauda kui eraldi üksust, võttes oma istekohta kui peaust. Ladusin asju ümber; panin midagi lauale, mida varem polnud; paigutasin midagi laualt ära, mis varem laual oli. Mõnda aega oli tore, aga siis kadus “võlu” ära.

Ken Lauher

Mõnda aega tagasi sattusin Feng Shui õpetaja Ken Lauheri otsa. Oma kodulehel pakub ta tasuta 3-osalist videokurust. Sellest üsna lühikesest kursusest olen ma isegi suure osa läbi vaadanud.

Mis mulle tema juures väga meeldis, oli see, et ta vähemalt alguses vähemalt rääkis, et “igaüks oskab Feng Shuid”, vähemalt selline mulje jäi mulle. Ja minu mälus oli seal veel, et “eriti naised, kasutades oma intuitsiooni – oskavad Feng Shuid”. Super!

Minu mälestuses ta rääkis, et “ei ole nii olulised igasugused kujukesed ja muu kraam, et osta igasugust “kila-kola” ja paigutada seda ruumi mingite kindlate õpetuste järgi” jne. Mulle kõlas see päris lahedalt :)

Keni materjale edasi lugedes/kuulates jõudis ta ikkagi välja kujukeste, elementide jmt juurde. “Pane sinna midagi x värvi”; “pane tänna midagi puidust” jne. Sinna see minust jäigi.

“Clutter”

Ühel päeval sattusin selle artikli otsa: How Clutter Affects Your Brain (and What You Can Do About It).

Hmmm… Kuidas tõlkida sõna “Clutter”? Prügi? Rämps? Risu? Kraam? Asi on selles, et see, mis ühe jaoks on see nö prügi või kraam, võib teisele osutuda väga kasulikuks asjaks.

Need on need liigsed asjad, millega me end ümbritseme ja oma pead täidame, mis võtavad ära osa meie energiast, ajast ja ruumist sedasi, et olles täielikult teadlikud me ei valiks oma energiat, aega ega ruumi sinna panustada. Vähemalt mitte siin ja praegu. Need asjad, tegevused, ideed võivad olla olnud meile olulised, aga nende aeg meie jaoks on möödas – nüüd nad on lihtsalt “kraam” (“clutter”).

Need võivad olla ka asjad, mida me oleme kokku korjanud arvates, et ühel päeval on meil seda kindlasti tarvis, kas siis päris sooviga hakata ühel päeval millegagi tegelema või siis näiteks hirmust, et ehk läheb seda millalgi tarvis ja vaat kui hea siis on kui ma olen kümme aastat varem selle omale juba valmis “muretsenud”.

Simplify, Beautify, Purify

ehk Lihtsusta, Ilusta/Kaunista, Puhasta. Selle moto järgi tegutsesin ma vahepeal mitu aastat üsna aktiivselt. Päris palju sai koristatud, asju ära antud, ära müüdud, ära visatud.

Sai loobutud mitmetest “üks päev” mõtetest, mis olid kunagi mind inspireerinud, kuid mis nüüd tundusid ainult koormad. Näiteks hunnikutes ajakirju, mida plaanisin “üks päev” lugema hakata – vaevalt. See oli omamoodi inventuuri tegemise aeg – mis on? Ja mida ma tegelikult sellest kõigest veel tahan? Ning kas ja mida ma hoopis selle asemel tahan?

Vahel tahtsin hoopis ruumi, tahtsin kergust, tahtsin vabadust. Ka asjadest. Eks see “simplify”/”lihtsusta” kandis ennast neis tegevustes täielikult. Kui eemaldada kõik see, mis hoiab pidevas tegevuses, mis täidab meeli, koguaeg on pikk nimekiri asjadest, mida tuleks “üks päev” teha – kui see kõik eemaldada, siis jääb järgi mingi tuum. Tekib see ruum, kus saab küsida: mis nüüd? Mida ma nüüd ja praegu tegelikult tahan? Ja kui vahel on vastuseks “lihtsalt olla”, siis on olemas ka aeg ja ruum, kus seda teha. Ja vahel tõesti lihtsalt olla.

Laura blogi

… ja siis ühel päeval lugesin Laura blogist postitust tema köögist. Ja siis kukkusid puzzle tükid paika ja ma sain aru! :)

See tunne, mida Laura kirjeldab, mis minu sõnades on harmoonia, terviklikkus. Omamoodi ka kord – iga asi on just seal, kus on tema koht, kuhu ta kuulub. Ja mitte sunnist, vaid loomulikult, harmooniliselt. Sest siin ja praegu lihtsalt nii on… Ma nagu niiiii teadsin seda tunnet!

Laura blogi inspireeris mind tegutsema oma kodus.

Ma teadsin juba tükk aega, et oli veel asju, mis ei kuulunud enam minu juurde, millel oli aeg minna. Ja oli teisi asju, mille koht ei olnud enam seal, kus nad ikka veel seisid, vaid lihtsalt mõnes teises kohas. Ja ma teadsin kuhu nad panna. Ma teadsin, et ma teadsin.

Feng Shui minu moodi

Kuigi ühes oma blogi postituses ütleb Ken Lauher, et “number 1 põhjus, miks inimesed hakkavad kasutama Feng Shuid, on see, et nad tahavad rohkem raha ja küllust”, siis minu jaoks on Feng Shui tuum harmoonia, rahu, energia vaba ehk takistusteta liikumine. Ma taipasin seda siis, kui olin lugenud Laura blogi ja hakanud tegutsema.

Ma taipasin siis, et tõepoolest igaüks oskab Feng Shuid – just sedasi, mis tema jaoks Feng Shui on.

Ma taipasin, et ei ole oluline järgida kellegi teise tehtud skeemi ega ettekirjutusi, vaid oma intuitsiooni – nagu minus oli kõlama jäänud info Ken Lauheri videotest.

Kui minu jaoks see, mis mind Feng Shui poole on tõmmanud, on olnud otsing harmoonia järele, siis oma intuitsiooni järgides oma kodus harmoonia loomine igal tasandil ongi see, mis minu jaoks on Feng Shui. Kui ma võtan selle jaoks aega, võtan selle ette, lähtun harmoonia loomisest ja oma intuitsioonist ja loon või muudan oma kodu kõigest sellest lähtuvalt, siis ma saangi tulemuseks selle harmoonia, mida ma olen raamatutest ja kursustelt õppida üritanud.

Kui ma pean meeles, et see, mis mingi süsteemi jaoks on tähtis, võib minu jaoks vabalt olla üleliigne kraam (“clutter”), ja mulle võivad hoopis teistsugused asjad meeldida, seni on kõik väga hästi.

Ma võin igale poole panna need asjad ja seda värvi, nagu minuga hetkel kokku kõlab. Ma võin igal hetkel need kõik asjad jälle ümber paigutada; neist lahti lasta, kui on aeg; midagi juurde hankida, kui on aeg – olla iseenda elu voolamises; harmoonias iseendaga ja oma elukeskkonnaga.

Ma võin lähtuda sellest, mis on Minule oluline ja siis – nautida hetki ;)

Nüüd mulle tundub, et olulisem kui Feng Shui reeglid, on teada, mis on see, mida ma otsinud olen? Mida ma tahan nüüd luua? Ja siis luuagi just seda. Sisimas me juba teame, kuidas… Kui vaid kuulata :)

Rubriigid: kasvamine, kodu, kogemus, praktiline, harjutus, taipamine. Salvesta püsiviide oma järjehoidjasse.

1 Response to Kodu ja ruum ehk Feng Shui minu moodi

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga