Mina ja käsitöö

Olen, nagu Sinagi, loov hing omandamas kogemust inimkehas.

Mulle meeldib luua. Selle üheks väljendusviisiks on mulle saanud käsitöö, peamiselt kudumise ja õmblemise vormis ning aeg-ajalt ka mõnd muud meetodit ja teisi materjale kasutades. Palju olen teinud endale. Samas olen ka mitmel korral juhtunud koos-looma teiste toredate inimestega ja nende soovide järgi.

Minu jaoks on käsitöö midagi erilist. Seda suures osas selle pärast, et ise tegemine või teha laskmine võimaldab saada just sellise toote, millist selle hilisem kasutaja südames tahab ja tõesti vajab. Poodides on küll tänapäeval olemas suur valik ja palju kaupa, kuid ikka ja jälle leian, et päris sellist, millist mina soovin, ja nendest materjalidest, mida eelistan, poes ei ole. Valdavalt olen ka teistele käsitööd tehes saanud soovi tulenevalt just sellest, et “tean, mida tahan, ning otsin ja otsin poodidest – aga kusagil ei ole!”

Teen käsitööd südamega. Lasen seda tehes avalduda perfektsionistil minu sees ja kasvõi harutan mitu korda, peaasi et tulemus saaks nii, nagu soov on olnud. Tean, et kui jätan mingi koha kusagil kuidagi suvaliselt, siis ei taha pärast seda kanda, sest “see pole päris see”. Seega on targem juba tegemise käigus jälgida, et kõik saaks täpselt nii nagu peab. Ja isegi siis juhtub vahel, eriti kudumitega, et lõpus selgub, et “see pole päris selline nagu ma mustri juures olevat pilti vaadates seda enda seljas ette kujutasin”. Nii on mitu kudumit saanud üles harutatud ja sellest midagi hoopis muud kootud.

Kui põhioskused on mingil käsitööalal juba omandatud, siis on väga põnev näha, kuidas loovus läheb käima – mustreid ja lõikeid saab muuta ja omavahel kombineerida. Mängida saab materjalidega. Vahel ei tea algul isegi, kuhu lõpuks välja jõuan. Teinekord tean väga kindlalt, kuhu tahan välja jõuda, aga ei tea algul kohe igat sammu, kuidas täpselt sinna jõuda. Väga seikluslik on olla siis protsessis sees ja lihtsalt igal sammul avastada ja kogeda, kuidas ma alati ikkagi tean täpselt järgmist sammu, näen praegust ja/või järgmist astet, isegi kui kogu trepp ei ole nähtaval.

Väga imelisi kogemusi olen saanud tellijatega jagada ka tellimustööde puhul, kui inimesed on olnud mängulised ja valmis ideede tasandil koos-looma :) On öeldud, et neile tundub, justkui nad ise looksid seda, mille hiljem füüsilisel kujul minult saavad :) Ideed voolavad ja tunne on super!

Õmmelnud olen üsna üksjagu aastast 1997. Kudumise osas olin vahepeal vähem aktiivne, aga alates 2010. aastast on aeg möödunud jälle üsna kudumite rohkelt.

Siin lehel jagan lugusid ja pildikesi oma loomingust.

Soovi korral võib mulle kirjutada aadressil kiri.kristile (at) gmail.com

This entry was posted in kudumine, õmblemine and tagged , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *